fbpx
Fitness doelen stellen

Fitness doelen stellen

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 7 minuten

Wil je dat lichaam dat je altijd al hebt willen bereiken? Ben jij gefocust genoeg om te doen wat je moet doen? Wanneer je echt dat lichaam wilt hebben waar je al jaren van droomt? Dan moet je doelen stellen en je helemaal inzetten om die doelen te behalen.

De meeste mensen weten wat ze moeten doen om hun overtollige vet kwijt te raken, maar er is een verschil tussen weten wat je moet doen en doen wat je weet. Doelgericht trainen zorgt ervoor dat je die kennis omzet in gerichte daden. Wanneer je doelstellingen in je onderbewustzijn zijn geplant zorgen ze ervoor dat jij actie onderneemt.

Hoe stel ik een doel vast?

Die doelstellingen – gemixt met de juiste emotie – zorgen ervoor dat je jezelf naar de sportschool toe krijgt, dat je gezond eet, dat je cardiotraining doet en al die andere zaken die nodig zijn om je doel te verwezenlijken. Je gedrag wordt bepaald door je onderbewustzijn, en de gedachten en ideeën die je in je onderbewustzijn hebt – positief of negatief – bepalen je acties. Deze basis vormt jouw motivatie en trainingsintensiteit.

Wil je afvallen, dan is het belangrijk dat je de beslissing neemt om af te vallen. De gedachten zorgen er al voor dat je begint af te vallen. Nee, het zijn niet alleen die gedachten maar de acties die voortkomen uit die gedachten. Doordat je bewust en onderbewust de beslissing hebt genomen om af te vallen zal je gedrag zich hierop aanpassen, waardoor je niet die chips eet en je wel die cardiotraining doet. Je geest is er klaar voor en je lichaam volgt!

Wanneer je de hele dag denkt dat je niet af zult vallen, dan zal je geest het proces saboteren door het je makkelijk te maken om toch die zak chips leeg te eten. Je wordt wat je denkt dat je wordt, positief of negatief. Het is daarom belangrijk dat je onderbewustzijn die positieve gedachten opneemt en de negatieve gedachten uitbant. Belangrijk hierbij is ervoor te zorgen dat je focus ligt op wat je wilt bereiken en niet wat je wilt vermijden.

Zorg ervoor dat jij je gedachten bestuurt en niet andersom. Als jij positieve gedachten hebt zal je onderbewustzijn dat opnemen en positief zijn. Als er een slechte gedachte opkomt moet je deze direct door een goede gedachte vervangen. Denk je ‘ik zal het proberen’, vervang dit dan door ‘ ik doe het’!

De 11 stappen formule is de meest krachtige doelstellingenformule die er is. Volg de 11 stappen en je bent hard op weg naar het verwezenlijken van je uiteindelijke doel!

Stel specifieke doelen

Een probleem voor veel mensen is het benoemen van hun uiteindelijke doel. ‘Ik wil slanker worden’ of ‘ik wil gespierder worden’ is meestal de opmerking die je hoort wanneer iemand de sportschool binnenkomt. Leuk maar niet specifiek genoeg.

Het is belangrijk om precieze doelstellingen te hebben. Hoeveel wil je precies afvallen? Wat wil je dat je vetpercentage is? Hoe groot moeten je armen worden? Welke maat kleding wil je aan kunnen?

Stel meetbare doelen

Je moet je vooruitgang kunnen meten, want anders weet je nooit of je doel bereikt is. De spiegel is een goed hulpmiddel om te zien of je doelstelling behaald is, een weegschaal iets minder (gewicht is niet belangrijk, het gaat om hoe je eruit ziet). Als je wilt weten wat je vetpercentage is, dan is een huidplooimeter het beste hulpmiddel.

Wil je je vetpercentage meten zonder gebruik te maken van ingewikkelde tabellen? Er zijn vetpercentage meters die werken op de manier zoals de huidplooimeting, maar die de berekening doen voor jou.

Stel grote doelen

Het gebeurt vaak dat mensen hun doelen te laag stellen, zo van ‘dat kan ik tenminste halen’. Het gaat hier niet om realistische doelen, het gaat om het stellen van het doel dat je echt wilt bereiken. Het is veel motiverender om te werken voor wat je echt wilt dan om te werken aan iets dat je wel denkt te kunnen bereiken. Kleine, realistische doelen zijn niet motiverend, wat je wilt wel!

Dat grote doel kan eng zijn, maar dat is juist goed. Het zorgt ervoor dat je uit je stoel komt en aan je doel gaat werken. Denk aan hoe je echt zou willen dat je lichaam er uit zou zien. Droom en fantaseer wat je wilt bereiken. Hoewel er altijd grenzen zijn aan wat je kunt bereiken – onder andere genetische grenzen – kan je alleen maar ver komen als je ook groot denkt! Denk niet ‘is het mogelijk om dit doel te bereiken?’ maar denk ‘hoe kan ik dit doel bereiken en ben ik bereid om daarvoor de prijs te betalen die nodig is?’.

Stel realistische eindtijden of deadlines

Reclame is misleidend. Hoe vaak lees je advertenties die je beloven om tien kilo in tien dagen kwijt te raken? Dat is zeker wel mogelijk, maar dan zal het voornamelijk water en spiermassa zijn!

Vet kan je het beste langzaam kwijtraken om niet ook nog al je spiermassa op te geven. Een veilig doel is één a twee pond vet per week, wat neerkomt op ongeveer een half procent per week. Je kunt wel sneller gewicht kwijtraken, maar dat extra gewocht is dan voornamelijk water en spiermassa. Dat heeft dan weer als effect dat je verbranding naar beneden gaat en je minder vet gaat verliezen… Geen goede situatie.

Grote doelen zijn fantastisch, maar wees wel realistisch hoe snel je die doelen wilt bereiken!

Stel lange-termijn en korte-termijn doelen

Wanneer je doelen stelt moet je niet één doel opschrijven maar een hele lijst. Die lijst moet korte-termijn doelstellingen bevatten en lange-termijn doelstellingen. Er zijn zes soorten doelstellingen die je in je lijst op kunt nemen:

  • Je uiteindelijke lange-termijn doel
  • Twaalf maanden doel
  • Drie maanden doel
  • Wekelijkse doelen (weging, vetpercentage meting)
  • Dagelijkse doelen (gewoonten die je wilt ontwikkelen, dingen die je iedere dag moet doen)
  • Het doel om beter te worden dan jij ooit bent geweest

Je lange termijn doel is wat je uiteindelijk wilt bereiken. Hoe wil je eruit zien? Het zijn jouw gedachten, dus laat je niet beïnvloeden door anderen!

Je jaardoel is voornamelijk belangrijk als je veel te doen hebt. Als je vijftig kilo vet kwijt wilt raken is dat minimaal een project van een jaar!

Je drie maanden doel is heel belangrijk. Het is de perfecte tijdspanne om een korte-termijn doel voor vast te stellen omdat je veel kunt bereiken in negentig dagen. In negentig dagen kan je hele lichaam verandert zijn; je kunt bijvoorbeeld tien kilo vet zijn kwijtgeraakt. Drie maanden is ook kort genoeg om druk te zetten achter je acties.

Wekelijkse doelen zijn er voornamelijk om te kijken of je op de goede weg bent. Je kunt bijvoorbeeld als doel hebben om wekelijks een kilo vet kwijt te raken en dat dan meten met een huidplooimeter. Als de resultaten daar zijn zit je op de goede weg, anders moet je aanpassen wat er aangepast moet worden om de doelen toch te halen.

Om al die doelen te halen zijn je dagelijkse gewoonten heel belangrijk. Die gewoonten moeten net zoiets worden als je tanden poetsen: het hoort erbij. Voorbeelden zijn: minder suiker gebruiken, vroeg opstaan om te trainen, kleine regelmatige maaltijden eten, enzovoort. Al die kleine dingen zorgen ervoor dat je uiteindelijke doel dichterbij komt!

Het laatste doel is meer een manier van denken. Je moet ervoor zorgen dat je jezelf vergelijkt met jezelf, niet met anderen. Andere mensen hebben andere talenten en gaven, en ze zijn nooit exact zoals jij. Het is dus onrealistisch om jezelf te vergelijken met andere mensen.

Daag jezelf uit! Zorg ervoor dat je beter wordt dan je ooit bent geweest!

Zorg voor emotionele redenen waarom je de doelstellingen wilt halen

Doelen worden makkelijker te bereiken als je voor jezelf kunt bepalen waarom je ze wilt halen. Wat zijn jouw redenen? Wil je er goed uitzien voor een bruiloft? Wil je fitness model worden? Mix emoties met je doelen en je bent veel minder geneigd om het op te geven!

Concentreer je op je belangrijkste doel

Wanneer je doelen elkaar uitsluiten is het onmogelijk om ze te bereiken. Een voorbeeld is ‘ik wil tegelijk tien kilo spiermassa erbij en tien kilo vet eraf’. Zo’n doelstelling is niet realistisch, omdat je om meer spiermassa te krijgen meer calorieën moet eten, terwijl je om vet kwijt te raken minder calorieën moet eten. Allebei is mogelijk, alleen niet tegelijkertijd!

Neem de beslissing wat het belangrijkste doel voor je is en concentreer je daar op.

Gebruik positieve bewoordingen

Schrijf al je doelen op in positieve bewoordingen. Er zijn drie regels bij het schrijven van deze positieve uitspraken:

Zorg ervoor dat de uitspraken persoonlijk zijn. Begin met ‘ik ben’ of ‘ik heb’. Je onderbewustzijn werkt alleen met persoonlijke bevelen. Een voorbeeld is: ‘ik ben blij nu ik … heb bereikt’.

Je uitspraak moet in de tegenwoordige tijd zijn gesteld. Voor je onderbewustzijn bestaat er geen toekomst. Wanneer je doelen in toekomstige tijd zijn gesteld zal je onderbewustzijn ervoor zorgen dat ze in de toekomst blijven! Schrijf alsof je doel al bereikt is.

Schrijf je doelstelling in positieve bewoordingen. Je onderbewustzijn volgt wat je er in stopt, positief of negatief. Zorg voor positieve gedachten!

Lees je doelstellingenlijst twee keer per dag

Oké, dit lijkt erg Amerikaans, maar het werkt wel als je jezelf er aan overgeeft. Je onderbewustzijn werkt het best als je doelen herhaaldelijk worden opgenomen. Het wordt uiteindelijk je gedachtepatroon, waardoor je onderbewust met die doelen bezig bent.

Hang je lijst op een plaats waar je het kunt zien (aan je beeldscherm of op de koelkast). Lees de lijst minstens twee maal dagelijks door. Herhaling is de sleutel tot succes!

Lees je doelstellingen met geloof

Geloof is een onwrikbaar vertrouwen. Geloof is weten dat je doel bereikt zal worden, ook al kijk je in de spiegel en zie je geen veranderingen.

De beste manier om geloof te laten groeien is DOEN ALSOF. Lees de positieve uitspraken die zijn geschreven in de tegenwoordige tijd alsof ze al zijn bereikt. Zie een beeld in je hoofd van jezelf alsof je al het lichaam hebt dat je wilt bereiken. Gedraag je alsof je het uiteindelijke doel als hebt behaald. Ja, het is liegen tegen jezelf, maar het werkt wel!

Als je de doelstellingen lijst leest, lees het dan met geloof in wat je leest. Geloof dat het gaat gebeuren, wat er ook gebeurt! Als je de lijst doorneemt terwijl je twijfels hebt zal je de doelen nooit bereiken.

Wanneer je de doelstellingenlijst leest, visualiseer ze alsof je ze al hebt bereikt

Je hersenen denken in beelden. Als je een goed en duidelijk beeld in je hoofd hebt van wat je wilt bereiken zal het makkelijker worden opgenomen door je onderbewustzijn. Het werkt dieper dan alleen maar je doelen lezen. Probeer dit te doen als je in bed ligt en ontspannen bent; het is dan makkelijker om die beelden aan je onderbewustzijn door te geven.

Klinkt dit allemaal nogal zweverig? Op het eerste gezicht wel. Nederlanders zijn vrij nuchter, maar ik wil je toch vragen om dit allemaal een echte kans te geven. Probeer het eens echt drie weken en kijk of je er baat bij hebt. Er zijn te veel aanwijzingen dat het werkt om er zomaar aan voorbij te gaan!

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Plan een demo in en ontdek alle mogelijkheden van FITsociety voor jouw bedrijf.

Demo inplannen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen