fbpx

Bepaal je lichaamstypes

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

Of je nu wilt aankomen of afvallen, spiermassa wilt kweken of juist wilt droogtrainen, jouw pad om jouw doelstellingen te behalen wordt grotendeels bepaald door jouw lichaamstype. Je kent het vast wel, sommige mensen hoeven maar naar gebak te kijken en ze komen aan terwijl anderen naar hartelust gebak en andere ongezonde voeding kunnen eten zonder aan te komen. Of de jongens in de sportschool die elke dag zwaar trainen, maar geen centimeter vooruit komen qua spiergroei.

De diverse lichaamstypes hebben een verschillende benadering nodig qua voeding en training en rust. Indien je jouw sportieve doelstellingen wilt behalen is het van belang om te weten wat jouw lichaamstype is. Aan de hand daarvan kun je jouw training bepalen, je voeding afstemmen en ook je actieve rust incalculeren. We onderscheiden 3 lichaamstypes: De ectomorph, de endomorph en de mesomorph. Voordat we hier dieper op ingaan moeten we melden dat niet iedereen 100% endomorph, ectomorph of mesomorph kan zijn. Vaak zijn onze lichamen samengesteld uit meerdere lichaamstypes. Welke lichaamstype, of combinatie lichaamstype, jij hebt kun je hieronder lezen.

Ectomorph

We beginnen met de ectomorph, ook wel omschreven als ectomorf of de hardgainers. Dit zijn mensen die een smalle en dunne lichaamsbouw hebben, met vaak een platte borst en smalle schouders. Vaak zijn de ledematen wat langer en is het bovenlichaam iets korter. Een voordeel van het lichaamstype ectomorf is dat de stofwisseling in het algemeen vrij hoog is. Dat betekent dat calorieen snel verbrand kunnen worden, wat als voordeel heeft dat je slank blijft. Indien je als ectomorf wilt aankomen, dan gaat dat vaak iets lastiger, juist vanwege de lengte en de snelle stofwisseling.

Als je wilt aankomen, en je hebt het lichaamstype ectomorph, dan is het nuttigen van meer calorieen de enige remedie. Het creeren van een positieve energiebalans, zal er uiteindelijk toe leiden dat je in gewicht gaat aankomen. Er zijn verschillende formules waar je kunt berekenen hoeveel calorieen je nodig hebt, maar hieronder hebben we 1 eenvoudige versie van de calculator die je op weg kan helpen. Let op: deze calculator maakt geen onderscheid in jouw activeitsniveau, dus houd daar rekening mee wanneer je je caloriebehoefte wilt berekenen.

  • Gewicht (kg)
  • Afvallen
  • Onderhoud
  • Aankomen

Nu je weet wat je caloriebehoefte is kun je ervoor kiezen om dagelijks rond de 400 – 500 calorieen meer te eten dan je behoefte. Wanneer je merkt dat je gewicht begint toe te nemen, dan ben je op de juiste weg. Indien de 500 calorieen niet leiden tot gewichtstoename, dan kun je dit verder opvoeren. Let op dat je hier rekening houd met een goed verdeling van koolhydraten, eiwitten en vetten.

Mesomorph

De tweede lichaamstype die we hier willen behandelen is de mesomorph. De mesomorf hebben als kenmerk een vaak grote borstpartij en brede schouders. Dit lichaamstype is vaak atletisch, krachtig en al van nature erg gespierd. Vroeger was dit een van de beste lichaamstypes voor een carriere als bodybuilder.

De mesomorph heeft dankzij zijn natuurlijke aanleg weinig moeite als het aankomt op spiergroei. Van nature is dit lichaamstype dus sterk en vrij atletisch gebouwd en dat kan bijdragen aan de snellere ontwikkeling van spiermassa. Verder kan de mesomorph vrij eenvoudig in gewicht aankomen, zeker als we dat vergelijken met de ectomorf. Dit kan tevens een gevaar zijn, indien de calorieen ver boven de dagelijkse behoefte worden genuttigd. Dit zal overigens niet snel het geval zijn, aangezien de grote hoeveelheid spiermassa binnen dit lichaamstype. Spieren hebben namelijk in rust ook energie nodig, het is levend weefsel. In tegenstelling tot vetmassa. Dat betekent dat de caloriebehoefte van een mesomorf in het algemeen hoger ligt dan dat van een ectomorf.

Endomorph

Als laatste lichaamstype behandelen we hier de endomorph. De endomorph is feitelijk het tegenovergestelde van een ectomorph. Dit lichaamstype kenmerkt zich namelijk door veelal een korte en stevige lichaamsbouw, met grote armen en grote benen. Vaak is de stofwisseling van de endomorf ook erg traag, van alle 3 de lichaamstypen is de stofwisseling bij de endomorf vaak het traagst. Verder zijn de benen vaak erg sterk. De definitie van de spieren is ver te zoeken, aangezien de endomorph een hoger vetpercentage heeft.

Door de trage stofwisseling kun je als endomorph snel aankomen. Dat betekent dat groeien, of in vetmassa of in spiermassa vaak geen probleem is. Veel powerlifters hebben dit lichaamstype dan ook, gezien de genetische voordelen.

Aan de andere kant is het voor endo’s erg moeilijk om droog te worden en het vetpercentage te laten dalen. Dit is overigens niet onmogelijk, maar zal veel meer moeite kosten dan bij de mesomorf en zeker in vergelijking met de ectomorf. Ook voor dit lichaamstype zijn er supplementen beschikbaar indien men wil afvallen of droogtrainen. Allereest kun je dit natuurlijk het beste realiseren door je calorieinname te beperken, maar door het gebruik van bijvoorbeeld fatburners kun je dit process een handje helpen.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Plan een demo in en ontdek alle mogelijkheden van FITsociety voor jouw bedrijf.

Demo inplannen
  • Fit worden
  • Spiermassa
  • Sterker worden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen