fbpx
Zo maak jij een optimaal trainingsschema voor spierkracht

Zo maak jij een optimaal trainingsschema voor spierkracht

Geschreven door Redactie FITsociety

Geschatte leestijd: 2 minutenSpieren kweken is niet altijd even makkelijk – het kost tijd, inzet en een goed doordacht plan. Wie sterker wil worden, moet het juiste trainingsschema volgen. Iedereen beweert de beste trainingsmethoden en -schema’s te kennen, maar hoe weet je nou zeker of een schema echt werkt?

Progressive overload

Het belangrijkste principe van elk effectief krachttrainingsprogramma is progressive overload, letterlijk vertaald ‘progressieve overbelasting’. Dit betekent dat je je spieren constant uitdaagt door het gewicht, de weerstand of de intensiteit van je oefeningen geleidelijk te verhogen. Dit dwingt je spieren zich aan te passen en sterker te worden om de toenemende belasting aan te kunnen. Een optimaal trainingsschema moet een systeem van progressive overload bevatten. Een goed voorbeeld van progressive overload is als je de ene week vijf herhalingen met een bepaald gewicht doet, dat je de week erna voor zeven herhalingen gaat. Zo daag je je spieren uit.

Diversiteit in oefeningen

Een effectief krachttrainingsprogramma heeft verschillende soorten oefeningen. Er moet een mix zijn tussen oefeningen die alle spiergroepen, samen en individueel trainen. Zo moet een schema compound-oefeningen hebben. Dit zijn oefeningen die meerdere spiergroepen tegelijk trainen, zoals squats, deadlifts, bankdrukken en pull-ups. Daarnaast kunnen isolatieoefeningen, zoals leg extensions of bicep curls, helpen om specifieke spieren extra te vermoeien en om zwakkere spieren te versterken.

Rust en herstel

De frequentie van je trainingen en de rust die je tussen sessies neemt, zijn ook cruciaal voor het opbouwen van spierkracht. Een optimaal trainingsschema moet voldoende rustdagen hebben om je spieren te laten herstellen. Over het algemeen wordt aanbevolen om elke spiergroep minstens één tot twee dagen rust te geven tussen krachttrainingssessies. Om het herstelproces te optimaliseren is het ook belangrijk dat je goed op je voeding let. Genoeg bouwstoffen, vooral in de vorm van eiwitten, is essentieel voor het opbouwen van kracht. Een eiwitpoeder kan helpen om elke dag genoeg eiwitten binnen te krijgen.

Progressief volume

Naast progressive overload is progressief volume een andere belangrijke factor. Dit houdt in dat je de totale hoeveelheid werk die je spieren doen geleidelijk verhoogt, bijvoorbeeld door meer sets, herhalingen of oefeningen toe te voegen aan je schema. Een goed ontworpen trainingsprogramma moet een balans vinden tussen voldoende volume om spiergroei te stimuleren en voldoende hersteltijd om blessures te voorkomen.

Variatie

Tot slot is het belangrijk om te gaan variëren in welk schema je volgt. Dit betekent dat je regelmatig je oefeningen, sets, herhalingen en gewichten verandert om je spieren uit te dagen. Maar verander je schema niet te vaak, anders kan je je progressie niet meer meten met behulp van progressive overload.

Dus, wie graag zijn kracht wil opbouwen moet met verschillende principes rekening houden bij het maken van een trainingsschema. Het optimale trainingsschema voor het opbouwen van spierkracht is gebaseerd op progressive overload, verschillende soorten oefeningen, genoeg ruimte voor rust en herstel, progressief volume en afwisseling. Met deze principes in gedachten, kan iedereen sterker worden.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Plan een demo in en ontdek alle mogelijkheden van FITsociety voor jouw bedrijf.

Demo inplannen
  • Progressive overload
  • trainingsschema

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen