Regelmatige fysieke activiteit zorgt voor een lagere kans op een hartaanval. Ook als dit in door het verkeer vervuilde lucht gebeurt. Zo blijkt uit een nieuwe studie.
Naar smog happen
Ik denk dat de meeste mensen die regelmatig in een drukke stad hardlopen of fietsen het zich wel eens afvragen: “Doe ik er nu goed aan of niet om zo actief te zijn in deze lucht?” Met name wanneer je aan het einde van een flinke training naar adem snakt terwijl een dikke diesel voorbij rijdt. Buiten zijn betekent meer blootstelling aan de lucht en actief zijn betekent dat je er meer van moet inademen.
Fysieke activiteit verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, maar luchtvervuiling verhoogt juist de kans op hart- en vaatziekten en longziekten. Volgens een team van Deense, Duitse en Spaanse onderzoekers was er weinig informatie beschikbaar waaruit duidelijk wordt of slechte luchtkwaliteit de positieve effecten van activiteit opheft. Aan hen de taak om hier verandering in te brengen. Ze publiceerden hun resultaten in de Journal of the American Heart Association [1].
“Ook in vervuilde lucht blijft activiteit gezond”
Voor hun onderzoek evalueerden ze de hoeveelheid activiteit in de buitenlucht zoals sporten, maar ook fietsen, wandelen en werken in de tuin. Dit legden ze naast gegeven over de inname van stikstofdioxide uit vervuilde lucht door verkeer. Tot slot werd gekeken hoe vaak er een hartaanval voorkwam. Ze beschikten over deze gegevens van ruim 50.000 volwassenen tussen de 50 en 65 jaar oud. Over een periode van ongeveer 17,5 jaar waren er 2.936 eerste hartaanvallen en 324 terugkerende hartaanvallen. Om de blootstelling aan verontreinigde lucht in te schatten, werd gebruik gemaakt van nationale data van verkeersvervuiling op het adres van de deelnemers.
Dit waren enkele van hun conclusies:
- Hogere niveau’s van luchtvervuiling stonden in verband met meer hartaanvallen. De kans op een eerste hartaanval bleek 17 procent hoger. De kans op een terugkerende hartaanval was 39 procent hoger. Het risico was echter lager in de fysiek actieve deelnemers.
- Vier uur fysieke activiteit per week (combi van alle vier de activiteiten), verlaagde het risico op terugkerende hartaanvallen met 58 procent. Ongeacht de luchtkwaliteit.
- De mensen die buiten sporten, hadden een 15 procent lagere kans op een eerste hartaanval. Fietsers hadden een 9 procent lagere kans op een eerste hartaanval. In beide gevallen was dit wederom ongeacht de luchtkwaliteit.
- De gemiddelde blootstelling aan stikstofdioxide in mensen met een hartaanval (eerste of terugkerend) was nog niet de helft (18,9 μg/m3) van de richtlijn van de EU voor blootstelling (50 μg/m3).
Lekker blijven rennen
De onderzoekers concluderen dan ook dat zelfs in steden met veel verkeer en luchtvervuiling het nog steeds loont om actief te zijn. Daarvoor hoef je nog niet eens bijzonder actief te zijn.
Je zou ook kunnen concluderen dat de EU richtlijn wat scherper gesteld mag worden.
Referenties
- Nadine J. Kubesch, Jeanette Therming Jørgensen, Barbara Hoffmann, Steffen Loft, Mark J. Nieuwenhuijsen, Ole Raaschou‐Nielsen, Marie Pedersen, Ole Hertel, Kim Overvad, Anne Tjønneland, Eva Prescot, Zorana J. Andersen. Effects of Leisure‐Time and Transport‐Related Physical Activities on the Risk of Incident and Recurrent Myocardial Infarction and Interaction With Traffic‐Related Air Pollution: A Cohort Study. Journal of the American Heart Association, 2018; 7 (15): e009554
- https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.118.009554