Geschatte leestijd: 2 minuten
Elke sporter die fanatiek aan krachttraining doet is per definitie geen bodybuilder. Andersom is gaat het eveneens niet op. Elke bodybuilder doet niet exact alleen aan krachttraining. Wat is het verschil tussen krachttraining en bodybuilding?
Bodybuilding
Het grootste verschil tussen krachttraining en bodybuilding is dat het doel bij bodybuilding voornamelijk bestaat uit het vermeerderen en vergroten van de spiermassa. Bij de training en voeding staat de spiergroei centraal. Hierop volgt dan ook de uiteindelijke beoordeling tijdens de bodybuilding wedstrijden, waar de bodybuilder met het grootste en meest gedefinieerde fysiek wint. In tegenstelling tot krachttraining wordt er bij bodybuilding niet specifiek gekeken naar het verbeteren van specifieke vaardigheden. De meeste oefeningen worden gedaan om een zo hoog mogelijke hypertrofie binnen de spieren te bewerkstelligen.
Krachttraining
Een ander groot verschil tussen krachttraining en bodybuilding is dat bij krachttraining het trainen met zware gewichten een onderdeel zijn van een groter geheel. Bij krachttraining gaat het in de meeste gevallen om sterker te worden en een atletisch lichaam te krijgen maar zonder een bodybuilder te worden. Primair staat het doel voorop en krachttraining kan daarbij ondersteunen. Bijvoorbeeld: voetballers die krachttraining toepassen om hun beenspieren te ontwikkelen om op die manier sneller bij de bal te zijn als de tegenstander. Niet elke voetballer die aan krachttraining doet wil een bodybuilder worden.
Krachttraining en afvallen
Veel mensen weten niet dat krachttraining een ideale manier is om af te vallen en een goed afgetraind lichaam te krijgen. Er wordt nog veel tijd geïnvesteerd in cardio oefeningen, zoals de loopband en de crosstrainer, terwijl krachttraining een van de meest effectieve manieren is om vet te verbranden en te shapen.
Als eerste punt: wanneer je aan krachttraining doet dan resulteert dit vaak in spiergroei. In tegenstelling tot vetmassa is spiermassa levend weefsel en het heeft energie nodig. Dat betekent dat een toegenomen hoeveelheid spiermassa leidt tot een hoger energieverbruik, ook in ruststand. Daar waar spieren energie verbruiken is vetmassa een opslagplaats van energie.
Als tweede punt: jouw lichaam verbruikt veel energie bij het doen van krachttraining op een hoge intensiteit. In tegenstelling tot cardiotraining, waar je alleen energie gebruikt tijdens de training zelf, verbruik je bij het doen van krachttraining ook na de workout energie. Dit wordt ook wel het afterburn effect genoemd, ook wel afgekort met EPOC. EPOC staat voor Excess post-exercise oxygen consumption en staat voor de energie die het lichaam verbruikt na een zware krachtinspanning. Dus ook na de training blijf je calorieen verbranden wat weer een gunstig effect kan hebben op je gewicht.