Cardio… Sommige bodybuilders voelen al een irritatie opkomen bij slechts alleen al het horen van dat woord. En voor sommigen valt het uitoefenen ervan nog zwaarder dan een beentraining.
Het is ook niet voor niets dat veel krachtsporters, dus niet alleen bodybuilders, een grote hekel hebben aan cardio.
Ikzelf ben er daar ook een van.
En met ‘een grote hekel’ is dat nog zeer netjes verwoord, gezien ik dat in gedachten anders onder woorden breng.
En tja, je kunt het ze ook niet kwalijk nemen. Bij cardio denk je al gauw aan loopbanden en crosstrainers.
Dodelijk saai, irritant, tijdverspilling en bovendien heb je het idee dat het totaal niets toevoegt. En aan de ontwikkeling van spierkracht en spiermassa draagt het al helemaal niets bij. En dat is toch meestal wel de reden dat we meerdere malen per week in de sportschool te vinden zijn.
Belang Van Cardio Voor Bodybuilding
Dus waarom dan toch die cardio? Gewoon omdat het er bij hoort?
Het is zelfs zo dat hoe langer je bezig bent en des te verder je vordert, hoe belangrijker cardio (of het beoefenen van een andere sport naast bodybuilding) word.
Want hoe je het draait of keert, laten we eerlijk zijn, krachtsporten zoals powerliften en bodybuilding hebben wel degelijk effect op je conditie. En dat effect is niet positief.
‘Nou en?’ zul je misschien denken. ‘Ik hoef toch geen marathon te lopen?’
Dat is waar. Maar dat is niet het enige waar het om gaat.
Hoe meer spiermassa je ontwikkelt, hoe groter het probleem word wanneer je een slechte conditie hebt. Daarnaast gaat je flexibiliteit ook nog eens achteruit en het kan zelfs zo extreem worden dat je al veel moeite krijgt met alledaagse dingen zoals traplopen. Je ziet bij gevorderde bodybuilders die alleen maar met gewichten smijten en daarnaast niets doen dus ook vaak problemen zoals kortademigheid.
Daarnaast werkt een slechte conditie je alleen maar tegen in de sportschool. Denk aan grote oefeningen, zoals met name squatten en deadliften. Tuurlijk, je hebt kracht nodig om de gewichten op die oefeningen te verplaatsen. Maar dacht je dat dat het enige was? Ze vragen veel van je lichaam en het is dan van belang dat het samenwerkt.
Als je na elk setje squatten, deadliften en lunges 10 minuten moet rusten en uithijgen voor je aan de volgende set kan beginnen zit het niet goed met je conditie. Dat werkt je alleen maar tegen en heeft negatieve invloed op je resultaten.
Kortom, zorg dus dat je in shape blijft. En niet alleen in het lichamelijke uiterlijk. Ook op conditioneel niveau. Het is niet voor niets dat de meeste IFBB pro’s het hele jaar naast hun trainingsessies in de sportschool ook gewoon cardio er bij doen. Of dat nu off-season is of on-season.
Behalve dat cardio bijdraagt aan een goede conditie kun je het ook perfect gebruiken als een algemene warming up. Het maakt je lichaam klaar en alert voor de trainingssessie die komen gaat.
Argumenten zoals: ‘Daarmee verspil je alleen maar energie die je kunt stoppen in de krachttraining en maak je jezelf alleen maar moe’ zijn niet waar. Natuurlijk zijn er naast voordelen ook nadelen, maar het ligt er ook maar net aan hoe je het toepast. En als je dat op de goede manier doet is er niets aan de hand en draagt het juist bij aan een positief trainingsresultaat.
Het is natuurlijk ook helemaal niet de bedoeling dat je jezelf al helemaal sloopt voordat je nog met de krachttraining moet beginnen. Gewoon logisch nadenken dus.
Maar ja, hoe begin je er aan? Want zoals ik al vermelde vinden de meeste bodybuilders cardio niks aan en zoeken ze maar al te graag excuses om het te skippen. In de bulk bijvoorbeeld zou je door het toevoegen van cardio nog meer moeten gaan eten om het verbruik daarvan te compenseren.
Allereerst, stel je gedachten eens wat meer open en wees creatief. Cardio kan uitgevoerd worden in allerlei verschillende vormen. Je hoeft je niet per se te beperken tot de loopband en de fiets. Ga op zoek naar een vorm die je interesse trekt en die je leuk vind om te doen. Boksen bijvoorbeeld, prima cardio. Verbetert je algemene conditie enorm, gezien het je uithoudingsvermogen op meerdere verschillende vlakken aanpakt.
Maar ook andere vechtsporten en zelfverdediging zoals judo, jiu jitsu, karate en tae kwon do zijn vormen van cardio. Of misschien ben je wel een groot muziekliefhebber. Wat dacht je er van om te gaan dansen? Ook dat is heel uitgebreidm zodat je allerlei richtingen op kan.
Misschien ben je wel filosoof, spiritueel ingesteld en/of zoek je iets dat relatief zwaar is maar tegelijkertijd ook ontspannend. Wat dacht je van yoga? Wat, yoga? Jazeker. Probeer het maar eens uit. Dat gaat nog tegenvallen!
Ben je alleen maar geïnteresseerd in het verbeteren van je kracht? Voeg zo nu en dan eens een strongman training in. Je zult merken dat je algemene kracht hier ook op vooruit gaat, en daarnaast is het zeker leuk om te doen als krachtsporter. Gezien dit een andere aftakking is van krachtsport zul je er als het goed is wel al een dusdanige interesse voor ontwikkelt hebben, en het is ook weer eens wat anders dan smijten met gewichten in de gym. Zeker het proberen waard.
En voor degene die denkt dat strongman alleen een sport is voor mannen die beschikken over brute kracht, die vergist zich. Ook conditioneel is het slopend. Je moet zeker dus wel in conditie zijn om in een wedstrijd mee te kunnen komen. Anders ga je het niet redden, hoe sterk je ook mag zijn.
Kortom, cardio voegt wel degelijk iets toe. Gebruik het en pas het toe in je trainingen. Wees niet bang dat het je resultaten in de weg zit. Op de langere termijn zul je er alleen maar profijt van hebben.
Het hoeft ook niet per se uren te duren zodat je veel extra tijd moet gaan vrij maken. Wees creatief en ruimdenkend. Het is alleen de bedoeling dat je fit bent, blijft of word. Je hoeft geen conditie te ontwikkelen die je in staat stelt om prestaties neer te zetten waarbij je de Tour de France wint of zo!