Uitslag Arnold Classic Europe 2012.
Shawn “flexatron” Rhoden geeft vervolg aan een fantastisch jaar met winst op de Arnold Classic Europe 2012.
Begin dit jaar hadden velen nog nooit van hem gehoord. De Jamaican die in 2009 zijn pro card kreeg door winst op de IFBB North American Championships in 2009, won dit jaar zijn eerst wedstrijden voor de professionals.
Na zijn overwinning op de IFBB PBW Tampa Pro pakte hij ook de eerste plaats op de Dallas Europa Supershow. Hij plaatste zichzelf echt in de schijnwerpers door vervolgens op de Mr. Olympia dit jaar derde te worden voor Branch Warren en Dennis Wolf die allebei nog voor hem eindigen op de Arnold Classic in maart dit jaar.
Hij zet de goede trend door met een check voor $40.000,- met de winst op deze Europese versie van de Arnold Classic in Madrid vorig weekend. Niet slecht voor iemand die na het scheuren van 9 pezen in de hand te horen kreeg dat hij nooit meer zou kunnen trainen met gewichten. Shawn kan zijn succes dit weekend alweer verlengen met zijn optreden op de Grand Prix van Groot-Brittanië.
Pro-bodybuilders doen niet aan iedere wedstrijd mee, maar slaan vaak bepaalde wedstrijden over om zich te kunnen richten op andere wedstrijden. Zo deden de nummers 1 en 2 van de Mr. Olympia en vervolgens Sheru Classic in India, Phil Heath en Kai Greene niet mee. Ditzelfde gold voor de nummer 4, Dexter Jackson en de nr. 5 Branch Warren. De kansen op een wedstrijd hangen dus altijd af van de line-up
Tweede: Dennis Wolf
Dennis Wolf werd 6e op de Mr. Olympia dit jaar. Bij de Arnold Classic in maart werd hij nog tweede achter Branch Warren. Vandaar ook zijn onaangename verassing dat hij niet alleen Phil Heath en Kai Greene voor hem zag eindigen, maar naast de routinier Dexter Jackson dus ook de “newbie” Shawn Rhoden.
Nu van de top 6 van de Mr. Olympia alleen Dennis Wolf en Shawn Rhoden meededen in Madrid, was Dennis vastberaden zijn vorm niet alleen vast te houden sinds de Mr. Olympia, maar ook te verbeteren en dit groentje te verslaan. Helaas voor Dennis was ook Shawn wat verbeterd en werd hij dus opnieuw door de Jamaicaan verslagen.
Derde plaats: Roelly Winklaar
Gezien de ontbrekende grote namen was de bovenstaande uitslag dus niet anders dan bij de Mr. Olympia. Een stuk verassender was het resultaat voor Roelly Winklaar, “From Curaçao, by way of Holland!”.
Roelly eindigde op de Mr. Olympia nog als 12e achter Toney Freeman (7e), Johnnie Jackson (9e) en Lionel Beyeke (10e). Nog geen maand later in Madrid versloeg hij al deze namen door derde te worden. Opvallend was bovendien het feit dat Roelly ook een week eerder nog door Toney Freeman werd verslagen bij de Sheru Classic in India (1.Phil Heath, 2.Kai Greene, 3.Toney Freeman en 4.Roelly Winklaar).
Roelly ziet er nog steeds niet op zijn best uit. Laten we hopen dat dit weer een stap in de goede richting is.
Vierde plaats: Robert Piotrowicz
Dat Roelly vóór Toney Freeman eindigde was verassend. Dat Robert Piotrowicz vierde werd vóór Toney was nog meer omstreden. De Poolse bodybuilder eindigde nooit hoger bij de pro’s dan een tweede plaats bij de Nordic Pro dit jaar. In oktober vorig jaar stond hij nog 40e op de IFBB Rankings List volgens RAS (Toney Freeman 7e). Er kan veel veranderen in een jaar bodybuilding.
Volledige uitslag Arnold Classic Europe 2012
- Shawn Rhoden
- Dennis Wolf
- Roelly Winklaar
- Robert Piotrowicz
- Toney Freeman
- Ronny Rockel
- Johnnie Jackson
- Michael Kefalianos
- Edward Nunn
- Feras Saied
- Lionel Beyeke
- Hidetada Yamagishi
- Steve Benthin
- Daniele Seccarecci
- Ben White
- Sergey Shelestov
- Manual Manchado
Uitslag Arnold Classic 2013
In Madrid 2013 heeft Phil Heath opnieuw laten zien waarom hij Mr. Olympia is. Bij de jaarlijkse, Europese versie van de Arnold Classic werd hij opnieuw eerste. Behalve de winst van Phil werd de hele top vier van de Olympia van twee weken geleden herhaald. Kai Greene werd weer tweede, Dennis Wolf pakte de derde plaats en Shawn Rhoden viel opnieuw net buiten de top drie met een vierde plaats.
Net als vorig jaar deed de top van de Mr. Olympia mee aan de eerste wedstrijd volgend op de Olympia om zo verder de profiteren van de wedstrijdvorm waar het hele jaar aan gewerkt is.
Victor Martinez en Roelly Winklaar, 5e en 6e plaats
De nummers vijf en zes van de Olympia, Dexter Jackson en Jay Cutler, deden niet mee. Kans dus voor Roelly Winklaar om een betere plaats te behalen dan zijn, reeds indrukwekkende, zevende plaats op de mr. Olympia. Dat deed hij dan ook door de zesde plaats te behalen. Opmerkelijk was de verbetering van Victor Martinez die op de Olympia nog 11e werd en nu de vijfde plaats behaalde.
Arnold Classic 2014 vooruitblik
Aankomend weekend vind weer één van de twee grootste en meest prestigieuze bodybuildwedstrijden plaats, de Arnold Classic. De Arnold Classic is onderdeel van het inmiddels tot een veel groter evenement uitgegroeide “Arnold Sports Festival” waar naast bodybuilders o.a. ook strongmen, armworstelaars, schermers, worstelaars en crossfitters in actie komen. Wat bodybuilding betreft, wordt het gezien als de grootste wedstrijd wereldwijd na de Olympia.
Vorig jaar werd de Arnold Classic gewonnen door de veteraan Dexter Jackson. Dexter zal dit jaar echter niet aanwezig zijn om zijn titel te verdedigen, maar richt zich waarschijnlijk op de Olympia. Misschien wel zo verstandig gezien de line-up die er dit jaar een stuk steviger uitziet dan vorig jaar toen hij de titel won.
Ik verwacht dit jaar dan ook veel van Shawn Rhoden die vorig jaar verstek liet gaan omdat hij enkele maanden daarvoor veel wedstrijden had gedraaid (en gewonnen!) sinds de Olympia van 2012 waar hij verrassend derde werd. Op de Olympia van 2013 viel hij een plaatsje terug naar de vierde plaats door Dennis Wolf die, voor velen onverwachts, een enorme progressie had geboekt en derde werd. Ik hou dan ook sterk rekening met Dennis en Shawn in de top drie.
Makkelijk zal het echter niet worden. Er staan meerdere oud-Arnold Classic en Arnold-Europe winnaars op het podium zoals Victor Martinez die vorig jaar zijn comeback maakte en tweevoudige Arnold Classic-winnaar, Branch Warren.
Roelly Winklaar niet aanwezig
Fucked up!! Dat is waarschijnlijk zeer zacht uitgedrukt wat Roelly Winklaar gedacht moet hebben toen hij nog geen twee weken geleden rijdend op een motor tegen een auto aan knalde. Via een video laat zijn zus aan Flex weten dat hij niet deel zal kunnen nemen aan de Arnold Classic, noch aan de wedstrijden die daarop volgen in Australië en Brazilië. Dit is een gigantische teleurstelling voor Roelly die er vorig jaar fantastisch uitzag op de Mr. Olympia, beter dan ooit durf ik wel te stellen. Ik gaf Roelly een serieuze kans op de top drie op de Arnold Classic dit jaar.
Sterkte Roelly, we hopen dat je er weer snel bij kan zijn! Balen dat je niet samen met je broertje deel kan nemen dit jaar.
212 klasse
Want toch zal er een Winklaar aanwezig zijn. Voor het eerst zal er tijdens de Arnold Classic ook een 212 klasse zijn voor mannen die 212 pond of minder wegen. In deze klasse doet Quincy Winklaar mee, ja het broertje van. Hij zal vooral concurrentie krijgen van de grote namen in deze klasse: Flex Lewis en David Henry.
Miss Fitness International, Figure International en Bikini International
Ook de dames zullen weer in actie komen. In de Fitness International klasse zal Tanji Johnson haar titel verdedigen.
In de figure international klasse is het Candice Keene die vorig jaar verrassend de titel won van Erin Stern. Ze zal het hiervoor o.a. moeten opnemen tegen drievoudig winnares Nicole Wilkins (die vorig jaar niet meedeed) en Heather Dees die vorig jaar tweede werd.
In de bikini klasse, tenslotte, zal India Paulino haar titel verdedigen. Deze publieksfavoriet had vorig jaar meer verwacht van haar deelname aan de Mr. Olympia en zal er op gebrand zijn de eerste te worden die de titel twee jaar achter elkaar pakt op de Arnold Classic in deze klasse.
Vooruitblik Arnold Classic 2015
Gisteren is de Arnold Classic 2015 van start gegaan. Pakt Dexter Jackson zijn vijfde titel of is de winst voor Roelly die vorig jaar verhinderd werd door een motorongeval? Nu de huidige Mr. International Dennis Wolf niet meedoet ligt het veld open.
Als je de Mr. Olympia kunt vergelijken met Wimbledon bij tennis dan is de Arnold Classic Roland Garros. Het is na “Mr. Olympia” de grootste titel die je kunt winnen in bodybuilding:”Mr. International”. Inmiddels is er naast de Amerikaanse wedstrijd ook een Europese en Zuid-Amerikaanse versie van het evenement en sinds dit jaar voor het eerst ook een Australische.
De beurs is echter veel meer dan bodybuilding. Tal van sporten komen aan bod: Van boogschieten, voetbal, “disc golf” (soort frisbee golf), paardrijden, (show)worstelen en de gebruikelijke powerlift-evenementen tot bokswedstrijden tussen politie-agenten en brandweermannen en pole-fitness. Dit jaar was er bovendien een speciale expo voor “kids fitness”. Zo’n 50 verschillende sporten, 18.000 atleten en 175.000 verwachte fans maken de Arnold Classic tot een groots spektakel.
Centraal staan echter de bodybuild- & fitnesswedstrijden in de diverse klassen van Bikini en Physique tot bodybuilding.
Misschien wel leuker dan de Olympia?
De laatste jaren zien we nauwelijks grote verassingen in de Mr. Olympia-wedstrijden. Ook voor dit jaar is er waarschijnlijk niemand die eraan twijfelt dat Phil Heath zal winnen. Behalve Kai Greene tenminste. Het zou al een verassing zijn als Kai Greene eens een keer niet als tweede eindigde en/of er iemand anders in de top twee weet door te dringen (Shawn Rhoden misschien?). Omdat de beide heren reeds geplaatst zijn voor de Olympia voor dit jaar en dus geen wedstrijden hoeven te doen om punten te verdienen, doen zij niet mee aan de Arnold Classic.
Dit betekent dus een open veld voor de overige deelnemers en de Arnold Classic zorgt dan ook veel vaker voor verrassende uitslagen. Persoonlijk vind ik de Arnold Classic daarom leuker om naar te kijken.
Dexter Jackson
Het is daarmee moeilijk de echte kanshebbers te benoemen. Dexter Jackson won de titel Mr. International al vier keer en is daarmee recordhouder samen met Flex Wheeler. Hij draait al 15 jaar mee in de Arnold Classic en hoopt dus op een record door de vijfde titel binnen te slepen. Dexter is al 45 jaar, maar kan nog steeds als favoriet beschouwd worden. Hij eindigde vorig jaar als vijfde op de Mr. Olympia achter Phil Heath, Kai Greene, Shawn Rhoden en Dennis Wolf, topnamen die allen niet meedoen dit weekend. Dexter deed vorig jaar niet mee aan de Arnold Classic toen Dennis Wolf de titel pakte. Dennis doet dit jaar echter niet mee omdat hij zich volledig wilt richten op de Olympia. Ik denk dus dat Dexter zijn vijfde titel gaat pakken.
Branche Warren
Een andere favoriet is Branch Warren. Branch won de laatste twee keren dat hij meedeed aan de Arnold Classic (’11 en ’12). Hij eindigde nooit lager dan een vierde plaats. Bij de Olympia van vorig jaar eindigde hij nog één plaats achter Dexter.
Branch is zo’n typisch love-him-or hate-him-bodybuilder. Hij heeft een schare fanatieke fans, maar een nog grotere groep die zich afvraagt waarom hij één van de best betaalde bodybuilders is. Gezien ik hem nog wil interviewen, zal ik mijn persoonlijke mening hier in het midden laten;)
En Roelly dan?
De Nederlands-Antilliaanse Roelly Winklaar noemde ik vorig jaar als één van de kanshebbers. Zijn vorm leek voorafgaand aan de Arnold Classic zijn beste ooit. Een motorongeluk gooide roet in het water en het was al een prestatie dat hij zich vorig jaar desondanks nog wist te plaatsen voor de Mr. Olympia. Dit jaar dus de herkansing.
Geen William Bonac
Erg jammer vind ik het dat de Nederlands-Ghanese William Bonac niet meedoet. Hij zag er vorig jaar bij zijn debut op de Olympia fantastisch uit, maar werd mijns inziens veel te laag geplaatst. Waarschijnlijk heeft hij de strategische keuze gemaakt om deze wedstrijd te laten schieten om zich te richten op andere wedstrijden waarbij de kansen op het scoren van punten hoger liggen. Een ander voordeel daarvan is dat je je kunt richten op latere wedstrijden die dichter in de buurt van de Olympia liggen. Je hoeft dan niet twee keer per jaar (of vaker) te cutten richting een wedstrijd waardoor je meer massa kunt opbouwen. Het risico is echter dat je niet genoeg punten scoort tijdens de latere wedstrijden en er dan geen kansen meer zijn om je te kwalificeren.
Cedric McMillan
Cedric McMillan zag ik een tijd als de opkomende favoriet sinds hij de New York Pro in 2011 won. Iemand die samen met Shawn Rhoden de nieuwe garde vormde om de top twee te bedreigen. Mooie symmetrie, massa met toch een smalle taille en geen uitstekende buik. Helaas is hij nogal inconsistent en valt er geen pijl op te trekken in welke vorm hij dit jaar op het podium verschijnt. Vorig jaar eindigde hij als derde.
Uitslag Arnold Classic 2015
Dexter Jackson heeft gisteren de Arnold Classic 2015 gewonnen. Hiermee heeft hij een nieuw record gevestigd met vijf Mr. International titels. Roelly Winklaar behaalde de finale waar hij eindigde als zesde.
Dexter Jackson winnaar
O.K., het was in mijn vooruitblik van afgelopen vrijdag misschien een beetje stom om te schrijven dat de Arnold Classic onder andere leuk is vanwege de onvoorspelbare uitslag , maar vervolgens de winnaar goed te voorspellen. Dexter Jackson won zijn vijfde titel op de Arnold Classic en mag zichzelf daarmee voor de vijfde maal “Mr. International” noemen, een record.
Branch Warren tweede, Justin Compton derde
Branch Warren eindigde als tweede met nieuwkomer Justin Compton die tijdens zijn debut op de Arnold Classic goed presteerde met een derde plaats. Hij doet me qua bovenlichaam een beetje denken aan Jay Cutler. Iemand om in de gaten te houden dus met zo’n massa op 26-jarige leeftijd. Aan de andere kant vind ik het jammer om te zien dat zijn buik nu al naar voren begint uit te steken wat niet veel goeds voorspelt als hij deze massa nog verder uit wilt bouwen.
Roelly Winklaar timmert weer goed aan de weg met een zesde plaats. Een extraatje voor het publiek was de salto achterover die hij deed, knap met een dergelijk gewicht.
Uitslag dames
Sinds vorig jaar is er geen bodybuild-klasse meer voor de dames op de Arnold Classic. Bij de dames was het Oksana Grishina die de titel pakte in de fitness klasse. De dames weten het publiek ook te bespelen. Oksana had het thema Black Swan voor haar routine waarmee ze een mooie combinatie van kracht en souplesse toonde.
Camala Rodriguez-McClure deed voorheen ook mee in de Fitness klasse, maar nu in de Figure-klasse. Waar het in de Fitness-klasse ook draait om de atletische kunstjes die je toont (zoals Oksana die op één hand balanceert), draait het in het in Figure-klasse alleen om je fysiek en uitstraling. Je moet natuurlijk wel goed kunnen poseren, maar hoeft geen spagaat of salto’s of iets dergelijks te doen.
In de ontzettend snel groeiende Bikini-klasse was het opnieuw Ashley Kaltwasser die haar titel succesvol verdedigde. Hiermee draagt ze én de titel Miss Bikini International én Miss Bikini Olympia (die ze vorig jaar won).
Uitslag Arnold Classic 2017
Cedric McMillan heeft eindelijk de Arnold Classic gewonnen. “Eindelijk” omdat Arnold zelf hem twee jaar geleden al graag had zien winnen. De Arnold Classic in Columbus Ohio is na de Mr. Olympia de meest prestigieuze wedstrijd in bodybuilding. Inmiddels zijn er naast de Amerikaanse versie Arnold Classics op ieder continent. Vorig jaar wist Kai Greene maar liefst drie Arnold Classics te winnen. Ook in 2015 won Kai Greene de titel. Reden voor Arnold Schwarzenegger om zich te beklagen over het gebrek aan symmetrie en esthetiek in de shapes van hedendaagse bodybuilders. Als uitzondering noemde hij Cedric McMillan die hij graag hoger had zien eindigen.
Dit moet je natuurlijk wel relativeren. Ook Cedric is ten opzichte van de bodybuilders uit het Arnold-tijdperk groot. In de line-up van de hedendaagse top bodybuilders echter doet zijn fysiek nog wel het meest aan die tijd denken. Hij was dan ook een van de weinigen die ik op de Olympia in Las Vegas vorig jaar al direct kon herkennen aan zijn silhouet.
Nieuwe ijzer generatie
De concurrentie kwam vooral van de nieuwe generatie bodybuilders. Op de tweede plaats eindigde namelijk Dallas “Big Country” McCarver. Waar ik aan het silhouet van Cedric McMillan al genoeg had om hem te herkennen, had ik bij Dallas bij zijn verschijning op het podium van de Mr. Olympia geen idee wie het was (my bad). Het was zijn eerste deelname in Las Vegas en hij eindigde meteen op een 8e plaats.
Heel opvallend is de tweede plaats dit weekend op de Arnold niet. Alle bodybuilders die op de Olympia 2016 hoger eindigden dan Cedric (die 6e werd) en Dallas, waren niet aanwezig op de Arnold Classic. Streep je al die namen uit dan kom je dus uit op Cedric en Dallas.
Voor Cedric hou ik er rekening mee dat dit zijn beste prestatie ooit zal blijken. Voor de 25-jarige Dallas voorzie ik een zeer succesvolle toekomst.
Kai was er niet bij
Kai Greene verkoos de vorige twee jaren niet mee te doen aan de Mr. Olympia en deed dus vorig jaar mee aan meerdere Arnolds. Dit jaar deed hij echter niet mee aan dé Arnold waar hij alleen als presentator aanwezig was. Geen Olympia geen Arnold, what’s up Kai? Focus op een film-carrière? Gaat de ‘Predator’ de ‘Terminator’ achterna?
3e Maxx Charles
4e Lionel Beyeke
5e Juan Morel
6e Fouad Abiad