Naam: Frank den Blanken
Leeftijd: 28 jaar
Woonplaats: IJsselstein
Specialisme: Hypertrofie, droogtrainen, voeding, bodybuilding
Wanneer en hoe is jouw interesse voor fitness ontstaan?
Ik was net gestopt met teamsporten (basketbal) en zat op de ICT Academie in Utrecht. Op dit moment was ik 14 jaar en besloot met mijn vader mee te gaan trainen in de sportschool. Een actieve leefstijl had ik nieten maar ik wilde wel zorgen dat ik voldoende bewoog. Eenmaal in de sportschool vond ik de strijd met mijn vader zo leuk dat ik elke oefening zwaarder wilde doen. De eerste sportschool waar ik trainde functioneerde op luchtdruk apparaten. Het was gekoppeld aan een pasjes systeem. Dit systeem gaf aan hoeveel herhalingen en hoeveel gewicht je moest doen. Het voordeel (wat ik later pas leerde) is dat ik eigenlijk vanaf het begin met progressieve overload heb getraind. Ik merkte dat ik elke training sterker werd en ging vaak in snellere stappen omhoog dan het systeem aangaf.
Dit was echter nog niet snel genoeg voor mij. Dus besloot ik op internet te gaan zoeken. Ik studeerde op dat moment Particulier Digitaal Onderzoeker. Om het kort uit te leggen, CSI op de computer. Dus een onderzoek op internet was voor mij weggelegd.
Al gauw trok ik een overload aan informatie online. En werd een ‘program hopper’ voor de eerst komende maanden. Een ‘program hopper’ is een persoon die gelijk overstapt na een nieuw programma zodra hij deze heeft gevonden.
In verband met een stage was ik overgestapt van sportschool. Dit vanwege ruime openingstijden van de andere sportschool. Hier werd ik aangesproken door een instructeur die vroeg of ik eigenlijk wel op mijn voeding let. Dit had ik nog niet echt uitgedacht.
Diezelfde avond ging op internet op zoek naar voeding voor training. Dat gaat hem worden.
Uiteindelijk kwam ik bij een Bodybuilding video terecht van Flex Wheeler en ik dacht: “Zo groot wil ik ook worden!”. Ik verzamelde alles wat ik van hem kon vinden. Ik kwam erachter dat hij een autobiografie heeft geschreven. Deze heb ik direct gekocht. Een paar dagen later ontving ik het boek in de brievenbus en dezelfde avond las ik het boek uit. Tijdens het lezen werd veel duidelijk. In het boek stond een voorbeeld schema wat hij at. Dat moest ik gaan eten. Dan word ik ook zo groot. Dus ging ik als 15e jarige jongen een dieet proberen te eten van een 130 kg prof bodybuilder.
Elke dag stouwde ik mij vol. Ik was op dat moment een stage aan het lopen, waar ik gelukkig voor betaald kreeg. De supermarkt daarnaast heeft dat half jaar een geweldige klant gehad. Ik ging van 72 kg naar 98 kg in 6 maanden tijd. Niet alleen spiermassa, maar ik was toch wel trots op mijn transformatie. Ik ging van 70 kg bankdrukken naar sets van 120 kg (geen mooie uitvoering)!.
Na het afronden van mijn ICT studie ben ik overgestapt naar het HBO om Sport & Bewegen te gaan volgen. Tijdens het eerste jaar van mijn studie ben ik ook in de sportschool werkzaam gegaan. Inmiddels zijn we 12 jaar verder en is mijn passie voor fitness er nog steeds en haal ik mijn informatie voornamelijk uit Amerika omdat ze daar simpelweg 10 jaar voorlopen op de kennis in Nederland.
Heb je hiernaast nog een andere sportieve achtergrond?
Ja, voor ik aan fitness begon heb ik basketbal en voetbal gespeeld.
Waarom speelt fitness een belangrijke rol in jouw leven? (als atleet, niet als coach?)
De structuur die fitness mij geeft kan ik toepassen op elk van mijn leven. Je hebt een doel, daar maak je een plan voor en daar doe je je best voor. Blijf je dat doen dat word je uiteindelijk beloond. Dankzij fitness ben ik dit gaan inzien.
Wanneer en waarom ben je begonnen met coaching en hoe heb jezelf hiervoor ontwikkeld?
Ik was werkzaam bij Gold’s Gym in Nieuwegein als manager. Na jarenlang actief 1-op-1 werkzaam geweest te zijn op de fitnessvloer, zocht ik een grotere uitdaging en wilde ik meer gaan doen volgens mijn eigen visie.
Mijn bedrijf Frank den Blanken PT is opgestart in september 2014. Toen heb ik besloten om op een specifieke doelgroep te gaan focussen; Fitguys en Fitgirls. Hier ligt mijn interesse en dit vind ik de fijnste doelgroep om mee te werken. Een lichaam transformeren naar de mooiste ‘ik’ van een cliënt vind ik te gek! Mijn werkwijze is dat de basis altijd wetenschappelijk onderbouwd moet zijn. Ik lees veel onderzoeken, volg opleidingen in de UK en USA en test continue of nieuwe methodes werken. Hier stel ik mijn cliënten altijd van op de hoogte en vraag of ik ze mag gebruiken voor een eigen onderzoek. Gelukkig zijn veel bereid toe en geven ze duidelijke feedback. Hierdoor kan ik veel sneller leren en een betere coach worden dan altijd afhankelijk te zijn van onderzoek.
Wat is je specialismen en waarom heb je daar voor gekozen?
Het opbouwen van spiermassa is waarschijnlijk mijn beste specialiteit. Dit is voornamelijk gekomen door het grote aantal jaren dat ik hier onderzoek naar heb gedaan vanuit eigen interesse. Ik heb hierin ook mijn meeste studies gevolgd.
Wat zijn voor jou de belangrijkste eigenschappen van goede coaching?
Eerlijk zijn in je communicatie naar een cliënt toe. Duidelijk aangeven wat mogelijk is en wat niet. Ik ben niet iemand die eromheen draait, maar vertel je hoe het is. Daarnaast ben ik een voorstander van luisteren naar de feedback van een cliënt. Als iets niet goed voelt of het is niet haalbaar dan houdt iemand het proces niet vol. Hierdoor waardeer ik de feedback enorm en maak ik aanpassingen die zorgen dat doelen behaald worden. Dit is niet altijd optimaal voor het resultaat op korte termijn maar boeken enorme resultaten op langere termijn omdat de cliënt het kan volhouden.
Wanneer ben jij als coach tevreden over het werk dat je voor een klant verricht hebt?
Als de klant zijn doel heeft behaald en dit ook zelfstandig kan behouden of weet hoe hij / zij verder kan gaan met maken van progressie. Het behalen van een doel is één, maar het begrijpen hoe je er bent gekomen en welke stappen je nu kunt nemen om verder te gaan vind ik veel belangrijker. Dus kortom, zoveel mogelijk kennis delen met als doel het zelfstandig kunnen behalen van een volgend doel!