Handdoekje leggen in de sportschool. Een toestel bezet houden door er je handdoek op te leggen. Acceptabel of een onnodige bron van irritatie?
Handdoekje leggen in de sportschool
Ik schrijf dit artikel direct na een artikel over agressie in de sportschool. Daarin stel ik vooral de vraag waarom agressie soms zo snel op lijkt te komen in een sportschool. Een vraag waarop ik alleen maar mogelijke antwoorden kon gissen. Dit artikel gaat vooral in op een specifieke bron van ergernis die makkelijk te voorkomen is.
Begin 2014 schreef ik een artikel over sportschool-etiquette. Een aantal “do’s and don’ts” waarmee mijns inziens een hoop ergernissen (en erger) in de sportschool voorkomen kunnen worden. Nummer 1 “don’t” was het onnodig bezet houden van een toestel. En dan niet eens zozeer doordat je op dat toestel alles doet behalve trainen (die volgde pas later in het rijtje). Ik doelde op het bezet houden terwijl je niet eens in de buurt van het toestel bent.
Als je googled op “handdoekje leggen” dan vind je vooral artikelen over mensen die zich op vakantie ergeren. Zwembaden omringt door badstoelen mét handdoek, maar zonder badganger. Die vergelijking was in het artikel over sportschool-etiquette dan ook al gemaakt. Laten we bij deze de sportschool wat vaker tussen de zoekresultaten verschijnen.
Duidelijke huisregels
Ik kom nu specifiek op dit punt terug omdat het een blijvende bron van ergernis blijkt. De ene keer leidend tot een verhitte discussie, de andere keer uitlopend op een ordinaire gevecht en vliegende dumbells. Een enkele keer eindigend op totale verwarring, zoals gisteren.
Mijn artikel over sportschool-etiquette was natuurlijk vrij zinloos. In een sportschool tref je nu eenmaal alle lagen van de samenleving. Inclusief de lagen die schijt hebben aan omgangsnormen en anderen. Laat je een groep mensen zonder noemenswaardig toezicht een ruimte vullen waar ze spullen moeten delen, dan gaat het vroeg of laat een keer mis.
“Maar daarom hebben we huisregels”, zegt mogelijk een sportschool-eigenaar op dit punt. Zelfs laat-je-aan-je-lot-over-sportscholen hebben immers huisregels. De regels rechts plukte ik bijvoorbeeld van de website van de oranje hokken met sportschool-apparatuur.
Wat is “onnodig”?
En ja, het staat er toch echt. “Het is niet toegestaan machines onnodig bezet te houden”. Dat lijkt duidelijk, maar dat is het niet. Wat is namelijk “onnodig”? Dumbells doen in het squatrek?
En wat is bijvoorbeeld een normale rustperiode tussen twee sets? Een minuut of twee zal iedereen nog accepteren. Maar wat als je tien minuten wilt rusten tussen sets? Daar zal in praktijk waarschijnlijk niet zo snel discussie over gevoerd worden. Tenzij je in die tijd de relativiteitstheorie aan iemand probeert uit te leggen. Of het volgende level van Candy Crush probeert te halen.
Wat echter wel een vast recept voor ergernis is, dat zijn mensen die supersets, giant sets en dergelijke uitvoeren. Verschillende oefeningen die in een reeks aan elkaar gekoppeld worden. Dat kan erin resulteren dat een enkel persoon drie verschillende toestellen of plekken bezet houdt.
‘Trainings-technisch’ is dat natuurlijk een stuk beter uit te leggen dan de uitleg over de relativiteitstheorie die tussen set 2 en 3 inmiddels uitgebreid is naar de supersymmetrie vs. multiversum discussie.
Afhankelijk van de situatie en het perspectief kan het bezet houden van meerdere toestellen dus onnodig zijn of een populaire trainingsvorm. Duidelijkheid scheppen kan dan handig zijn.
“Het is niet toegestaan meerdere toestellen bezet te houden”
Persoonlijk heb ik er geen enkel probleem mee als bovenstaande regel zou worden toegevoegd. Ik zou met liefde supersets en dergelijke combinaties van oefeningen opgeven. Persoonlijk vind ik die combo’s namelijk de kans op irritatie en de gevolgen daarvan niet waard.
We willen allemaal trainen in de beperkte tijd die we hebben. Laten we dan vooral voorkomen dat toestellen wel bezet, maar niet gebruikt worden.
Mocht je daar anders over denken, check dan even de pannenkoek in het blauw in onderstaande filmpje. Drie keer doen alsof je iemand niet hoort en vervolgens door het lint gaan als je handdoek wordt weggehaald. Wat een held.
Geen regels zonder handhaving
Maar ook met zulke duidelijke regels hoef je niet te verwachten dat het probleem is opgelost. Ten eerste omdat niemand deze regels leest.
Regels zonder handhaving stellen bovendien weinig voor. Als eigenaar van je eigen sportschool zal je geneigd zijn toe te zien op de regels die je zelf hebt opgesteld. Maar hoe zit dat als je jezelf beschouwt als een veredelde schoonmaker onder management dat geen ruk om jou of de bezoekers geeft?
Voorlopig zal je dus nog genoeg kunnen lachen om dergelijke filmpjes op Youtube, je ergeren aan handdoekjes op eenzame toestellen of als een idioot losgaan op iemand die je handdoek weghaalt.