Ovengerechten vind ik eigenlijk een van de leukste gerechten om te maken. Dit recept is dan ook een geheel eigen creatie en een topgerecht om te serveren. Een gerecht met als hoofdingrediënt, de Portobello. Dit is een grote kastanjechampignon die oorspronkelijk uit Amerika komt maar tegenwoordig ook in Nederland te verkrijgen is. De Portobello heeft een nootachtige volle smaak en kan daarom in vele gerechten verwerkt worden. Door de afmeting zijn ze ideaal om te vullen. De vulling heb ik gemaakt met zoete aardappel maar dit kan ook vervangen worden door (rode) Quinoa. Dus je kunt kiezen tussen deze twee of kiezen voor beide, zoals ik heb gedaan om ze uit te proberen! De hoeveelheden van de overige ingrediënten verdeel je dan in twee mengkommen. In dit gerecht voegde ik gehakt aan de vulling toe maar deze kun je uiteraard ook weglaten! Maak de Portobello’s schoon met een zacht vochtig doekje en liever onder met stromend water i.v.m. het behouden van zijn smaak.
Ingrediënten Gevulde Portobello’s
- 4 portobello’s
- 1 zoete aardappel of 80 gr Quinoa
- 100 gr verse spinazie
- 1 rode ui
- 100 gram gehakt (optioneel)
- 125 gr fetakaas (kan ook meer of minder naar wens)
- 2 teentjes knoflook (optioneel maar wel aan te bevelen)
- 4 cherry tomaatjes
- verse tijm
- peper en zeezout
- olijfolie
Bereidingswijze Gevulde Portobello’s
- Schil de aardappel en breng deze aan de kook. (Dit geldt dan ook voor de Quinoa. bereid deze volgens beschrijving.)
- Snij de spinazie in smalle strookjes, Snij het uitje fijn. Brokkel de fetakaas met je handen en zet deze apart.
- Maak de Portobello’s schoon door het steeltje eruit te halen (breekt makkelijk af maar kan ook met een mesje) en de sporen verwijder je met een theelepel.
- Besprenkel de Portobello’s met een beetje olijfolie en zeezout en zet ze even apart.
- Rul het gehakt en breng deze op smaak met kruiden naar wens.
- Is de aardappel klaar (of quinoa)? Giet deze af en voeg toe in een mengkom met het gehakt, de spinazie, de knoflook, het uitje en de fetakaas.
- Breng op smaak met wat tijm, peper en zout.
- Meng de vulling goed door elkaar en vul dan de Portobello’s. Ze mogen goed gevuld worden.
- Snij de cherrytomaatjes in plakjes en leg deze bovenop de vulling.
- Rasp er dan nog wat fetakaas overheen en dan kunnen ze in de oven in een ingevette ovenschaal of op een rooster. (voorverwarmde oven, op 200 graden en in 10 minuten gaar bakken.)
- Bestrooi de portobello’s nog met wat verse tijm en serveer ze direct!
Tip! Serveer de Portobello’s als hoofdgerecht met een frisse salade tezamen met een biologische of verse soep naar wens.