Couscous is een graanproduct dat bestaat uit kleine korrels gemaakt van tarwemeel en water. Het wordt veel gebruikt in landen als, Marokko en Tunesië maar dan wordt het vaak gegeten met (lams)vlees. Ik maakte een vegetarische variant met verschillende groenten, kruiden, geitenkaas en gegrilde aubergines. Het bereiden van de Couscous kon echt niet makkelijker en is zo klaar. Couscous wordt veel gebruikt als basis ingrediënt in bijvoorbeeld; salades, soepen, stoofpotten en in vis, vlees en vele vegetarische gerechten. Je kunt er dus alle kanten mee op! De voorbereiding en met name het snijwerk heeft iets meer tijd nodig maar dan heb je ook wel echt een gerecht vol met heerlijke smaken en kleuren waar je trots op kunt zijn. Couscous is ook een goede aanvulling in een gezond voedingspatroon. Ze zitten vol vezels, wat weer bijdraagt aan een gezonde darmflora en bovendien bevat Couscous veel vitaminen en mineralen! Je kunt dit gerecht warm of koud eten en met de ingrediënten die jezelf lekker vindt. Een heerlijk licht lentegerecht waarbij je de Noord-Afrikaanse keuken even in huis haalt!
Ingrediënten voor 2 personen
- 125 gram (biologische) couscous
- 1 zoete rode paprika
- 90 gram geitenkaas per persoon
- halve courgette
- 1 rode ui
- verse bieslook
- 1 teentje (geperste) knoflook (of 2 voor de liefhebbers!)
- vers citroensap
- 1 tl kurkuma kruiden
- 4 kleine tomaatjes
- halve komkommer
- peper en zout
Bereidingswijze
- Breng 250 ml water aan de kook. Roer de Couscous er doorheen en haal de pan van het vuur.
- Laat het vocht in de couscous trekken en breng op smaak met de peper, zout en kurkuma. Laat de Couscous nog even staan.
- Snij nu de komkommer en tomaatjes in hele fijne blokjes en zet deze apart voor later gebruik.
- Snij de bieslook heel fijn en zet deze ook apart.
- Snij de courgette, rode ui en paprika fijn en fruit deze 2 minuten (kort!) en breng op smaak met zeezout en knoflook.
- Meng deze kort gebakken groenten met de couscous en voeg de citroensap erbij.
- optioneel: om het gerecht meer spice te geven, voeg er wat hete peper aan toe.
- Brokkel de geitenkaas af en meng deze met de fijngesneden bieslook. Zet deze nog even apart.
- Meng nu de tomaatjes en de komkommer met de Couscous. Je kunt ook de Couscous eerst helemaal laten afkoelen alvorens je de tomaatjes en komkommer er bij voegt. Je maakt er dan een frisse lentesalade van. Uiteraard kunnen de tomaatjes en komkommer aan het warme geheel toegevoegd worden.
- Snij de aubergine in de lengte door vieren en snij er dan (ook in de lengte) smalle plakjes van.
- Grill of bak de aubergines kort aan beide kanten en breng op smaak met een beetje olijfolie, knoflook en zeezout.
- Verdeel de Couscous (per persoon) in een kom of schaal en leg een portie aubergines erboven op.
- Strooi nu de geitenkaas met bieslook over de aubergines en klaar is je gerecht!
Tip! Vervang de geitenkaas ook eens door fetakaas of Griekse yoghurt!