Een groententaart of quiche is een goed vullend gerecht die je met veel verschillende ingrediënten naar wens kunt maken. Ik heb in deze versie de quiche vegetarisch gehouden maar het is ook lekker om er gehakt aan toe te voegen. In deze quiche maak ik gebruik van bladerdeeg maar dat is wel iets vetter dan bijvoorbeeld filodeeg. Bladerdeeg is dan wel net iets steviger. Als je er een low-carb meal van wil maken kun je de deeg zelfs weglaten. Ik gebruikte er ook nog fetakaas bij maar dit is in het gerecht een optionele keuze. Het voordeel aan een quiche is dat je hem op elk moment van de dag kunt eten en de volgende dag is hij koud ook erg lekker. Dus heb je nog wat over? Neem hem mee naar je werk!
Ingrediënten Vegetarische quiche
- 1 winterpeen
- 1 stronk broccoli
- 7 plakjes filo -of bladerdeeg
- 200 gr (magere) kwark
- 4 eieren
- 1 eigeel
- geraspte Parmezaanse kaas
- optioneel: 30 gr fetakaas
- 2 tomaten
- 2 rode uien (fijn gesneden)
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- peper en zeezout
- 3 el gedroogde oregano
Bereidingswijze Vegetarische quiche
- Start met het voorverwarmen van de oven op 220 graden.
- Snij de roosjes (klein) van de broccoli af en kook deze ongeveer 5 minuten.
- Vet een taartvorm lichtjes in of bedek de vorm met bakpapier.
- Leg dan de plakjes deeg over de bodem en langs de rand naar boven zodat de hele vorm bedekt is.
- Prik met een vork gaatjes in het deeg.
- Rasp (grof) de winterpeen en snij de rode uitjes.
- Meng de geraspte winterpeen en de uitjes met een handje Parmezaanse kaas.
- Voeg hierna de broccoli aan toe. Laat de groenten eerst goed uitlekken.
- Breng op smaak met peper, zout, de knoflook en 2 el oregano. Meng het geheel goed door elkaar.
- Maak nu het eimengsel in een kom met de hele eieren, de kwark, peper, zout en mix het op tot een luchtige massa.
- Verdeel de groentenmix op de bladerdeeg en giet daarna het eimengsel erover heen.
- Snij van de 2 tomaten smalle plakjes en leg deze er mooi verdeeld bovenop.
- Strooi daarna nog een handje Parmezaan er (goed verdelen) overheen en 1 el gedroogde oregano. (optioneel nu ook de feta)
- Als het goed is staan de zijkanten van het deeg nu nog omhoog, deze rol je naar binnen op zodat er een ronde rand van deeg om/bovenop de quiche ontstaat.
- De rand smeer je nog een beetje in met wat eigeel zodat hij mooi goudbruin bakt.
- Daarna kan de quiche in de oven. Laat deze in 30-40 minuten gaar bakken.
Tip! Eet de quiche met een lichte soep of salade!