Gevulde paprika’s worden veel gegeten in de Balkan. Vaak worden ze gevuld met rijst en gehakt. Ik maak er een eigen versie van en maakte ze met Quinoa, verse groenten en feta. Het lijkt veel werk maar met de juiste voorbereiding, valt het reuze mee en je hebt niet veel ingrediënten nodig. Het meeste werk zit hem in het maken van de vulling en je kunt de verse groenten ook vervangen voor een zakje groentenmix want het gemak is ook belangrijk! Dit gerecht is een goede afwisseling voor als je (eens) geen vlees wilt eten en niet te vergeten heel gezond! Ik gebruik Fajita kruiden (voor tortillas) omdat de kruiden er meteen een lekkere pittige smaak aan geven. Dit is optioneel, je kunt ook alleen verse kruiden gebruiken en peper en zout. Zolang je maar zorgt dat de vulling niet flauw van smaak is. De gevulde paprika’s eet je het lekkerst tezamen met een (zelfgemaakte) tomatensaus. Klik hier voor het recept van de tomatensaus!
Ingrediënten gevulde paprika
- 6 paprika’s
- 220 gram Quinoa
- 2 el Fagita kruiden, voor een extra licht pittige smaak (dit is optioneel en de hoeveelheid naar wens)
- 3 soorten verse groenten of een zakje Italiaanse roerbakgroenten (400 gr)
- 120 gram fetakaas
- 1 teentje knoflook
- verse kruiden optioneel en naar wens
- peper en zout naar wens
Bereidingswijze gevulde paprika
- Start met het koken van de Quinoa zoals op de verpakking.
- Maak de paprika’s alvast ready to cook. Snij de bovenkant als een dakje van de paprika (zoals op de foto). Er passen ongeveer 5-6 paprika’s in een grote diepe pan.
- Snij dan de groenten (bijvoorbeeld; champignon, ui en courgette) in kleine stukjes (of gebruik het zakje roerbakmix).
- Vervolgens bak je de groenten een paar minuten.
- Daarna mix je de gebakken groenten, Quinoa, verse kruiden/ kruidenmix (niet het hele zakje maar wel naar wens) door elkaar in een mengschaal. De feta kan er nu ook doorheen. Voeg een hoeveelheid naar wens toe. Proef of de smaak naar wens is en breng het verder op smaak met verse knoflook, peper en zout.
- Start daarna met het vullen van de paprika’s. Stop ze goed vol. Doe er nog een plakje tomaat op voor de uitstraling en dan gaat het dakje erop.
- Zet de gevulde paprika’s rechtop in de pan.
- Voeg een klein kopje water toe en laat de pan op laag vuur (met deksel) 20 minuten staan. Je kan af en toe even kijken of de paprika’s naar wens zijn. Het is lekker als ze nog licht knapperig zijn.
- Serveer de gevulde paprika’s met (verse) tomatensaus en een frisse salade van tomaten en rucola.
Tip! Je kunt de Quinoa ook prima vervangen met 175 gram zilvervliesrijst!