Uit nieuw onderzoek blijkt een verband tussen het regelmatig drinken van koffie en een lagere kans op overlijden. Cafeïne zou echter niet verantwoordelijk zijn voor dit effect.
“Drink koffie, leef langer”?
Je zou al snel enthousiast worden over je dagelijkse wandeling naar de koffieautomaat op kantoor of de Senseo in je keuken. Ik wel tenminste. Maar ik grijp ieder excuus om van mijn koffie te genieten met beide handen aan. Niet geheel onterecht. Zoals onder andere blijkt uit de vele onderzoeken die we hier behandeld hebben in artikelen over koffie en cafeïne. Toen ik deze zojuist opzocht voor de relevante links kwam ik er dan ook achter dat ik deze titel al eens gebruikt had. Maar dan zonder het vraagteken. In augustus vorig jaar was dat naar aanleiding van Spaans onderzoek en twee andere onderzoeken. Alledrie toonden hetzelfde verband: Koffie drinken verlaagde de kans op overlijden.
Volgens de onderzoekers van deze laatste studie mogen we de resultaten zien als geruststelling van koffiedrinkers [1]. Niet als richtlijn om meer koffie te gaan drinken. Vandaar het vraagteken.
Eén kopje koffie? Of acht?
In genoemde onderzoeken van vorig jaar kwam onder andere naar voren dat meer koffie zorgde voor een groter effect op de levensverwachting. Twee of meer kopjes koffie zorgde voor een grotere verlaging van de kans op overlijden dan één kopje koffie. Iedere twee kopjes extra verlaagde de kans op overlijden met 22% [2,3].
Vorig het recente onderzoek maakten Amerikaanse onderzoekers gebruik van gegevens van bijna een half miljoen Britten van gemiddeld 57 jaar. De database bevatte niet alleen gegevens over de consumptie van koffie. Ook genetische variaties die beïnvloeden hoe het lichaam de cafeïne verwerkt, waren bekend. Meer dan driekwart van de Britten in de database waren koffiedrinkers. Wat op zich een trieste constatering is voor de Britse traditie van het drinken van thee.
Gedurende een follow-up van 10 jaar waren er 14,255 overlijdensgevallen. Uit de gegevens bleek dat de kans op overlijden afnam naarmate er meer koffie werd gedronken. In het algemeen, maar vooral als het gaat om overlijden door kanker of hart- vaatziekten. Mensen die een kopje per dag dronken, hadden een zes procent lagere kans op overlijden dan mensen die minder koffie dronken. Degenen die acht of meer kopjes koffie per dag dronken, hadden een veertien procent lagere kans op overlijden.
De onderzoekers hielden hierbij rekening met de invloed van andere factoren. Denk aan leeftijd, rookgedrag, geslacht, lichaamsgewicht en consumptie van alcohol.
Niet dankzij cafeïne
Anders dan in de eerdere studies kon nu ook worden gekeken naar het effect, of de rol, van cafeïne.
Ten eerste kon men de informatie over het metabolisme van cafeïne gebruiken. Genetische variaties kunnen zorgen dat cafeïne voor verschillende effecten kan zorgen in verschillende mensen [4]. Een snel of traag metabolisme van cafeïne bleek in dit onderzoek geef effect te hebben op het verband tussen koffiedrinken en de lagere kans op overlijden.
Bovendien beschikten de onderzoekers over informatie over het type koffie. Ook oploskoffie en cafeïnevrije koffie toonden hetzelfde verband met een lagere kans op overlijden.
Wel een excuus dus om koffie te blijven drinken, geen excuus voor je energiedrankje. Sorry.
Referenties
- Loftfield E, Cornelis MC, Caporaso N, Yu K, Sinha R, Freedman N. Association of Coffee Drinking With Mortality by Genetic Variation in Caffeine MetabolismFindings From the UK Biobank. JAMA Intern Med. Published online July 02, 2018. doi:10.1001/jamainternmed.2018.2425
- Park SY, Freedman ND, Haiman CA, et al. Association of coffee consumption with total and cause-specific mortality among nonwhite populations [published online July 11, 2017]. Ann Intern Med. doi:10.7326/M16-2472. http://annals.org/aim/article/2643433/association-coffee-consumption-total-cause-specific-mortality-among-nonwhite-populations
- Gunter MJ, Murphy N, Cross AJ, et al. Coffee drinking and mortality in 10 European countries: a multinational cohort study [published online July 11, 2017]. Ann Intern Med. doi:10.7326/M16-2945. http://annals.org/aim/article/2643435/coffee-drinking-mortality-10-european-countries-multinational-cohort-study
- Genome-wide meta-analysis identifies six novel loci associated with habitual coffee consumption. The Coffee and Caffeine Genetics Consortium, M C Cornelis. D I Chasman. Molecular Psychiatry volume 20, pages 647–656 (2015)