fbpx
Crossfit exit?

Crossfit exit?

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 5 minuten

Is Crossfit op zijn retour? Is de hype over zijn hoogtepunt? Er zijn kleine signalen, maar vooralsnog lijkt het vooral hoopvol denken.

Fitnesstrends 2016

Vorige week schreef ik over de verwachte fitnesstrends voor 2016[1]. Aanleiding was de wereldwijde enquête onder fitnessprofessionals. Volgens die enquête zou Crossfit opnieuw minder populair zijn geworden. Dat moet wel in perspectief geplaatst worden. Ten eerste praten we over een daling van een 1e plaats in 2014 en een tweede plaats in 2015 naar een derde plaats voor 2016. Ja, een daling, maar nog steeds een positie waarop menig traditionelere vorm van training jaloers op kan zijn. Aan de andere kant is dat wel weer tekenend voor een hype: Een stormachtige stijging naar de top, gevolgd door een even snelle val naar de vergetelheid.

De verantwoordelijke redacteur voor de wereldwijde enquête trekt dan ook de vergelijking met een andere, alweer bijna vergeten hype: Zumba. In 2009 nog op een 9e plaats, naar een 13e plaats in 2013 om voor 2016 geheel uit de lijst te vallen.

But Zumba didn’t stick around for long, says Thompson. He predicts that high-intensity interval training like CrossFit will soon follow in its footsteps.

W.R. Thompson, ACSM’S Health & Fitness Journal

Gekleurd oordeel

Thompson steekt zijn persoonlijke mening over Crossfit niet onder stoelen of banken [2].

In eerdere jaren schreef ik al over de enquête dat het mij verbaasde dat nergens in de tekst het woord Crossfit werd genoemd. Alsof we het over Voldemort hebben of zo:”Hij die niet genoemd mag worden”. Mijn aanname dat Crossfit werd ingedeeld onder High Intensity Interval Training (HIIT) werd pas met bovenstaande interview van begin dit jaar bevestigd. Was het ook voor alle fitnessprofessionals die de enquête invulden duidelijk dat Crossfit hieronder valt of zullen sommigen een andere inschatting hebben gemaakt? Immers, onder Crossfit valt ook krachttraining, maar ook bodyweight training. Bovendien vinden veel Crossfitters dat juist hun training functioneel is omdat ze op veel verschillende manieren trainen. Als de score van Crossfit verdeeld is over deze drie dan toont HIIT dus niet het complete beeld.

“High-intensity interval training is the result of a lot of these infomercials,” says Thompson. “I think that in five years, we’re not going to be talking about [it].” Part of the reason, he suggests, is because there’s a high probability of injuring yourself when doing aggressive exercises.

W.R. Thompson, ACSM’S Health & Fitness Journal

Blessures Crossfit

Thompson herhaalt de veelgehoorde klacht over Crossfit(ters): Het hogere risico op blessures, de vaak slechte vorm van uitvoering van oefeningen en het gebrek aan begeleiding.

In een artikel van begin vorige jaar genaamd “Crossfit blessures” ging ik echter al in op een onderzoek waaruit bleek dat dit aantal blessures wel mee bleek te vallen [3]. Niet meer dan vergelijkbare sporten in ieder geval. Kort hierna is een tweede onderzoek gepubliceerd waarin deze resultaten herhaald werden [4]. In beide gevallen echter zijn de resultaten gebaseerd op een enquête onder crossfitters. De onderzoekers zien daarin zelf ook een risico, maar interpreteren dat risico anders dan ik. Zij stellen dat waarschijnlijk vooral mensen die een blessure gehad hebben zo’n digitaal verzonden enquête zullen invullen. Ik denk juist het tegenovergestelde, denkende iets te snappen van de geest van crossfitter. Crossfitters worden vaak beticht van sektegedrag en als zodanig zijn ze gewend zich te verdedigen tegen de “gemene buitenwereld”. Als er een aantijging is die ze vaak gehoord hebben dan is dat wel over het hoge aantal blessures. Als je dan als trotse crossfitter een enquête krijgt over het aantal blessures dat je hebt opgelopen dan is het alleen maar menselijk om daarin de mogelijkheid te zien je sport te verdedigen. Je zal in ieder geval niet snel geneigd zijn mee te werken aan het zwart maken van je eigen passie. Een beetje als vragen aan iemand uit Staphorst hoeveel kinderen zijn omgekomen omdat zij weigerden ze in te enten. Een verdachte vragen zelf het bewijs voor zijn schuld te overhandigen.

Net zoals die van Thompson, is ook mijn mening gekleurd. Als je een artikel schrijft genaamd:”Ik haat crossfit”, dan is je mening vrij duidelijk[5]. Ik had in beide onderzoeken natuurlijk gehoopt op cijfers waaruit bleek dat Crossfit staatsvijand nummer 1 is een jaarlijks meer doden opeist dan ISIS. Ik zoek dus automatisch naar manieren om de cijfers zodanig te interpreteren dat hier een negatiever beeld van Crossfit uit naar voren komt.

Waar ik het wel mee eens ben met de onderzoekers is het risico dat juist de ernstige gevallen niet in de cijfers zijn opgenomen. Dit zijn namelijk de mensen die gestopt zijn met Crossfit vanwege de blessures (zij kregen de enquête immers niet toegezonden). Feit is echter dat er geen enkel onderzoek is dat én betrouwbaar is én wel een hoog percentage blessures onder Crossfitters aantoont. Wel horen we fysiotherapeuten en chiropractors dankbaar zeggen dat zij veel meer klanten hebben dankzij Crossfit [6].

Ook lezen we over specifieke zaken zoals een losgeraakt netvlies door de training met elastieken banden [7]. Maar dat soort ongelukken met materiaal kunnen in bijna iedere sport voorkomen. Kwalijker vind ik de reactie vanuit de organisatie van Crossfit op sommige klachten. Daaruit blijkt namelijk dat dit soort klachten totaal niet serieus genomen worden. Sterker nog het getuigt van een blessures-promotende-mentaliteit.

Makimba Mimms volgde een Crossfit programma[8]. Door de vele oefeningen achter elkaar zonder rust kreeg hij rabdomyolyse (versnelde afbraak van spiermassa). Hij plaste bloed en zijn benen begonnen op te zwellen. Hij moest een week lang worden opgenomen in een ziekenhuis en zegt dat hij tegenwoordig beperkt is in zijn vermogen om langere tijd te staan of te lopen of om te sporten. Tennissen en wandelen met zijn vrouw, “een belangrijk aspect van hun relatie”, kon niet meer. De gym waar hij trainde werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van $300.000 [9].

“Als je het erg vind om uit een ring te vallen en je nek te breken dan is Crossfit niet voor jou”

Het ergste hierbij vind ik de reactie van het hoofdkantoor van Crossfit en oprichter Greg Glassman. De training die leidde tot zijn problemen, noemde ze voortaan de “Makimba”. Bovendien noemden ze het vanaf dat moment een “training voor kinderen”[10]. 

Dit soort verhalen laat de organisatie niet denken over veiligere methoden, in tegendeel: Ze zien het als een bevestiging van hun die hard mentaliteit.

If you find the notion of falling off the rings and breaking your neck so foreign to you, then we don’t want you in our ranks,” Glassman told the NY Times. CrossFit can kill you. I’ve always been completely honest about that.

Wacht even, lees ik dat goed? “Als je het erg vind om uit een ring te vallen en je nek te breken dan is Crossfit niet voor jou”. Ik snap dat veel crossfitters trots zijn op het feit dat weinigen zich in hen kunnen verplaatsen, een zogenaamde bevestiging van hoe hardcore ze wel niet zijn. Maar wat ik ook denk van Crossfit en Crossfitters, ik schat ze hoger in dan als mensen die deze stelling zouden onderschrijven. 

Wishful thinking

Wanneer fitness professionals nu al spreken over de val van Crossfit dan zie ik dat als hoopvol denken. Gisteren klaagde mijn vrouw nog over het feit dat ik net een artikel had geplaatst waar ik nogal denigrerend sprak over “huisvrouwtjes die één keer in de week Zumba doen”. De deelnemers aan Crossfit zijn echter een totaal andere doelgroep dan de mensen die steeds weer op zoek gaan naar een nieuwere, leukere en vooral makkelijkere manier van trainen. Juist die overdreven die-hard, sekte-achtige instelling doet mij vermoedden dat het voorlopig nog wel loont om een studie fysiotherapie of chiropractie te doen.

Referenties

  1. journals.lww.com/acsm-healthfitness/Fulltext/2015/11000/WORLDWIDE_SURVEY_OF_FITNESS_TRENDS_FOR_2016__10th.5.aspx?cid=MR-eJP-HotTopics-SportsMedicine-SportsMedicine-FIT-NoPromo
  2. npr.org/sections/health-shots/2015/01/02/367832143/how-will-you-work-out-when-crossfits-no-longer-hip
  3. fitsociety.nl/krachttraining/crossfit-blessures/
  4. Weisenthal BM, Beck CA, Maloney MD, DeHaven KE, Giordano BD. Injury Rate and Patterns Among CrossFit Athletes. Orthopaedic Journal of Sports Medicine. 2014;2(4):2325967114531177. doi:10.1177/2325967114531177.
  5. fitsociety.nl/krachttraining/ik-haat-crossfit/
  6. examiner.com/article/rise-crossfit-injuries-a-boon-for-chiropractors
  7. Joondeph SA, Joondeph BC. Retinal Detachment due to CrossFit Training Injury.Case Reports in Ophthalmological Medicine. 2013;2013:189837. doi:10.1155/2013/189837.
  8. washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/10/06/AR2008100603032.html
  9. gaiaonline.com/journal/?mode=view&post_id=37993845&u=37755505
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Plan een demo in en ontdek alle mogelijkheden van FITsociety voor jouw bedrijf.

Demo inplannen
  • Sterker worden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen